Jediný kočičí klub na Moravě, SO Moravia Cat Club, připravil parádní přehlídku, která skončila velkým překvapením. Soutěž návštěvníků s názvem Miss Voroněž vyhrála totiž (ne)obyčejná kočka domácí! A navíc to byl roční kocour Zrzek, kterého coby nalezence zachránila rodina Mrázkových z nedalekých Křenovic.

„Z nemocného koťátka je teď sympaťák, který má už doma první ceny,“ prozradila Veronika Mrázková, která zaskakovala za Zrzkova páníčka, svého syna Ludvíka. „Je to důkaz, že nejen šlechtična s průkazem původu se může líbit,“ reagovala na úspěch zrazavého kocoura z Křenovic ředitelka soutěže Nikola Arcanidu.
Video
Video se připravuje ...

Veronika Mrázková hovoří o ročním kocourkovi Zrzkovi, který vyhrál Cenu Miss Voroněž na 13. mezinárodní výstavě koček v Brně. Zdeněk Matyáš

Jménům se meze fantazie nekladou

Nejen na vzhledu, ale i na jménu záleží. A tak se kočičí modelové a modelky jmenují například Balu Fancy Diamonds, Pink Floyd, Beethoven Granát, Fabio Svetskaya Zabava, Cleopatra Ricenza či Jubatus Sun King. V záplavě exotických jmén se naštěstí neztratila ni ta typicky česká jako Jiskřička z Aleje, Zrzek, Pusinka či Mája.

V Brně se předvedla plejáda ostřílených čtyřnohých manekýnů a manekýnek, z nichž mnozí sklízejí ceny jako na běžicím pásu. K vidění byli kočky habešské, perské, orientální, bengálské, mainské mývalí, britské, turecké angory, ruské modré, sibiřské, siamské nebo pověstné plemeno Sphynx bez srsti.

Úplní nováčci i protřelí šampioni

Přehlídku kočičích elegánů v hotelu Voroněž si nenechaly ujít stovky malých i velkých Brňanů. Příchozí spatřili úplné nováčky, ale i soutěžemi ošlehané veterány, kteří pro své chovatele sbírají trofeje jako na běžicím pásu.

Křtu soutěžním ohněm se už brzy dočká i thajská kočka, přesněji roční kocour Balu Fancy Diamonds, který přijel nasát atmosféru velkých výstav. Jeho rodiče byli mezinárodní šampioni, on se teprve rozkoukává,“ prozradila Milena Frýbortová z Brna. Naopak s cenou se domů do Kuřimi vypravil 15 měsíců starý habešský kocour Uriáš Berenneto. Majitelku Janu Procházkovou prý poslouchá jako pejsek.

Exmiss Romana kočky miluje a maluje

Přehlídku si nenechala ujít ani Miss Morava 1991 Romana Štrynclová, která má pro kočky velkou slabost, a dokonce je maluje na své obrazy. „Jedním slovem nádhera,“ vystihla pocity a dojmy většiny spokojených návštěvníků. 

Fotogalerie
26 fotografií