Lešením na Moravském náměstí to vše teprve začíná. Brno v druhé polovině května ovládne festival Meeting Brno. Ten se již druhým rokem zaměřuje na zpřítomnění historie města. Jednota v rozmanitosti – hlavní myšlenka projektu naznačuje, čím se bude festival zabývat. Brno tvořily v minulosti tři hlavní národnosti –česká, německá a židovská. Od počátku bylo město multikulturní. 

Centrem festivalu a místa setkání bude park na Moravském náměstí. Tam v těchto dnech roste model Německého domu, který v Brně stával od konce 19. století až do roku 1945. Konstrukce z lešení ale není jedinou dočasnou změnou. Mimo dům v parku najdeme další připomínky podoby místa, které během dvou století změnilo podobu několikrát.

Moravské náměstí je křižovatkou minulosti. „A právě to je důvod, proč jsme na areál parku upřeli pozornost a rozhodli se všechny jeho historické roviny připomenout a zpřítomnit,“ uvádí produkční tým festivalu. Meeting Brno Point, jak tvůrci projekt nazvali, vytvořil ateliér Chybík + Krištof. Proměna parku připomene všechny historické roviny, včetně pohřebiště padlých ruských osvoboditelů nebo sousoší Komunisté, které bylo svrženo bezprostředně po Sametové revoluci. 

Druhý ročník multikulturního festivalu Meeting Brno nabídne řadu diskusních pořadů a uměleckých vystoupení. Letošní téma se zabývá problematikou jinakosti, která v minulosti podněcovala nelibost vedoucí až k nenávisti.  „Doufáme, že široká nabídka debat, přednášek a jedinečných kulturních pořadů rozvíjejících hlavní festivalové téma přinese to, co jsme zamýšleli – prostor pro dialog, hlubší promýšlení nelehkých námětů i možnost setkání, která třeba trvale ovlivní váš život,“ věří tvůrci festivalu.

Meeting Brno startuje 19. května a v bohatém programu si vybere opravu každý. Koncerty, debaty, pouť smíření, bohoslužby i komentované procházky městem. Prostor pro smíření a setkávání s centerm v modelu Německého domu. 

Fotogalerie
12 fotografií