Podnik, který je po desetiletí pravidelně ve ztrátě, loni poprvé pořádal spolek založený krajem a městem, bohatě navíc zadotovaný státem. I tak skončil prodělkem 28 milionů korun. Podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO) se prý ale letos očekává i se všemi dotacemi kladné hospodaření.

Pořadatele totiž bez skrupulí »natahuje« Dorna, španělský promotér seriálu mistrovství světa. Cítí totiž podporu veřejného sektoru, a aby mohly v Brně jezdit nejlepší motorky na světě, vyšponoval zalistovací poplatek na neuvěřitelných 104 milionů korun! Tolik peněz musejí totiž v Brně sehnat, aby nejlepší motocyklisté planety na Grand Prix vůbec přijeli.

Velká cena se letos uskuteční od 4. do 6. srpna. Po loňské premiéře ji podruhé uspořádá spolek založený krajem a městem. Loni byly závody ve ztrátě 28 milionů. Samotný zalistovací poplatek byl dříve 70 milionů Kč, loni už se pohyboval okolo 100 milionů. V roce 2020 to bude zhruba 130 milionů. Politici se však stůj co stůj rozhodli do soukromého podniku sypat další a další veřejné peníze!

Záchrana akce má prý ekonomický i propagační význam. Sjíždějí se na ni desetitisíce hostů a Česko získává ze závodů údajně jen v rámci DPH ročně kolem 200 milionů korun.