Jakubské náměstí v Brně na apríla ožije. V 16 hodin, 16 minut a 16 vteřin zahajuje Divadlo Bolka Polívky tradiční Den klaunů. „První duben je mezinárodním dnem ptactva. Proto vypustíme holuby smíchu,“ říká jeden z nejznámějších českých klaunů Bolek Polívka. Oslavy vyvrcholí večerní premiérou 9 a ½. vydání RE-KABARETu.

Tradiční veselí divadlo zahájí koncertem klaunského hudebního kvarteta. „Skladby budou inspirovány jarem, protože jsme se rozhodli, že to bude zároveň oslava jara," řekl novinářům ředitel divadla Ondřej Chalupský. Poté budou kolemjdoucí svědky odhalení klaunovníku veselého. Jediný strom na Jakubském náměstí, kde divadlo sídlí, loni ozdobily klaunské nosy. Jakou podobu dostane klaunovník letos ale vedení divadla neprozradilo.

„Cíl je na první pohled velice prostý. Pobavit desítky a snad až stovky lidí procházejících městem, pozastavit je v pracovním shonu, odtrhnout jejich zraky od obrazovek telefonů a na krátkou chvíli vykouzlit na vážných tvářích smích," uvedl režisér Vojtěch Fatka. Den klaunů vznikl v 70. letech v Amsterodamu. »Festival of fools« začínal 1. dubna a trval celý týden. Divadlo tak navazuje na tradici starou desetiletí.

Letošní ročník je ale přece jen výjimečný. Pozvání přijal Gary Edwards, zakladatel zdravotních klaunů. Ti chodí do nemocnic šířit radost a dobrou náladu mezi ty, kteří smích potřebují nejvíce. Polívka také 1. dubna zahájí v divadle výstavu obrazů Radka Veselého. Večer je na programu další pokračování satirického občasníku Re-Kabaret, kde se kromě Filipa Tellera, Pavla Seriše a dalších stálých účinkujících objeví také žonglér Rendolf a právě Edwards s kapelou.

Fotogalerie
8 fotografií