Vari červený (dříve označovaný jako lemur vari – pozn. red.) získala zoo jako náhradu po uhynulém páru variů černobílých. „Poté, co uhynul samec Honza a o něco později i samice Kimberley, jsme se rozhodli pro chov nového příbuzného druhu, variho červeného,“ zdůvodnila příchod roztomilých lemuřích kluků zooložka Lenka Štursová.

Podle ní se zvířata ze dvou rozdílných skupin s novým prostředím během dvou týdnů bez problémů sžila, ale na sebe samotné si kvůli obavám z potenciálních, často i krvavých konfliktů, musela zvykat postupně. Proto byla ze začátku od sebe oddělená tak, že na sebe viděla pouze skrz skla mezi ubikacemi.

Zvlášť obezřetní jsme byli u samce Rudyho, který prošel již čtyřmi jinými zoo a v žádné se ho nepodařilo zapojit mezi ostatní jedince. O to příjemnější bylo zjištění, že se naše obavy nenaplnily,“ vylíčila počátky soužití lemuří party Štursová.

I tak se ale chovatelé nováčkům snaží dávat krmení na více míst, aby předešli zbytečným šarvátkám. „Zatím jsme je ponechali v obou ubikacích, které jsou ale propojeny tak, aby zvířata měla v případě potřeby prostor k úniku do bezpečí,“ vysvětlil chovatel Lukáš Baránek.

Lemuři běžně žijí na Madagaskaru a v Červené knize jsou vedeni jako kriticky ohrožený druh, kterému hrozí ve volné přírodě vyhubení. Jejich typickým znakem je mohutný ocas a pekelné kvílení, které je ohlušující a často i hrůzostrašné.