Inscenace Šašek a syn vypráví o převýchově mladého šlechtice v šaška. Mladý rytíř přichází z ústavu pro odložené děti šlechticů a je králem šašků a jeho kumpány podroben lekcím, při kterých postupně nachází své šaškovské já. „Starý šašek je narcistně panovačný a hrdý na své řemeslo,“ vysvětluje Bolek Polívka, autor divadelní hry.

Jde o komedii, ze které ale občas mrazí. „Úplně se neví, jestli bude černý humor přijat. Naši přátelé, kteří měli dosud možnost sledovat zkoušky, byli velmi příjemně překvapeni,“ říká Bolek Polívka a syn Vladimír dodává: „Mám zkušenost s tím, že když se dělá divadlo jen pro to, aby se lidi smáli, ne vždy funguje. Divák se stane součástí hry, která probíhá mezi námi dvěma.“

Je těžké hrát syna

Hra volně navazuje na Šaška a královnu, jednu z legendárních her Bolka Polívky a Chantal Poullain. Inspirace jsou více než zřejmé. Podle slov autora není ovšem podmínkou, aby diváci toto dílo znali, pouze si díky němu najdou v Šaškovi se synem skryté souvislosti.

Zdá se, že být na jevišti spolu, pracovat jako otec a syn i jako herci není hračka. Rozepře ale nevznikají. „Diskutujeme často o věcech, o kterých je třeba, ale na zásadní otázky protichůdné názory nemáme,“ shrnuje Bolek. Na druhou stranu Vladimír přiznává, že hrát syna, když synem ve skutečnosti je, není jednoduché. I v předchozí hře se Bolek Polívka potkal se svým potomkem – dcerou Annou, pro kterou napsal DNA.

Hra má v Divadle Bolka Polívky premiéru 25. února. „Je krásný okamžik, když to začne mít křídla, kdy to začne letět, svištět. Radostně a zaskočeně si člověk uvědomuje, jak je to krásné, když něco vzniká z toho, čemu se říká nic. To umíme vzájemně oceňovat,“ uzavírá Polívka.

Fotogalerie
11 fotografií