Nejsou rána jako rána. Některá jsou inspirativní. Někdo potřebuje ránu, nakopnutí, impulz, který ho posune dál. Všechno tohle projekt nabízí. „Začali jsme v dubnu 2013, takže letos to bude čtvrtý rok," líčí Matúš Labanc, zakladatel setkání v Brně.

Koncept vytvořila newyorská studentka Tina Roth-Eisenberg před téměř deseti lety. Hlavní myšlenkou byla změna stereotypu přednášek. Ty byly mnohdy sice zajímavé, ale ne tak konstruktivní. Během dvouhodinové lekce nemá řečník kontakt s posluchačem, nevzniká interakce. Tina zjistila, že během přestávky si u kávy s daným člověkem předá mnohem více užitečných informací. Proto založila creative mornings jako značku. Dnes fungují rána po celém světě.

Jak se dostala rána do Brna? „Když jsem šel po studiu na Moravu, napadlo mě přenést projekt právě do Brna. Bylo mi hned jasné, že město samo a lidé tady mají potenciál," popisuje tvůrce brněnských Inspirativních rán. „Hledal jsem prostory, plánoval první setkání. Lidé mi neustále říkali, že to tu nebude fungovat, že Praha není Brno.“

Matúš se ale nenechal zastrašit. Postupně vybudoval tým lidí, už čtyři roky pořádají oblíbené přednášky. „První ráno navštívilo asi 120 lidí, po třech akcích jsme si prověřili, že koncept funguje. Teď už máme za sebou 45 inspirativních rán. Takže téměř 50 zajímavých řečníků. Každý z nich lidem něco předal, něčím je ovlivnil.“ Lidé už mohli debatovat s řadou osobností, například s Petrem Švancarou, Lukášem Hejlíkem, majiteli Baru, který neexistuje a na posledním ránu s Jiřím Duškem.

Hlavní záměr je jasný. Podpořit ty, kteří jdou za svým cílem. „Snažíme se lidskou mysl rozvíjet tehdy, když má největší potenciál. Většina lidí si to neuvědomuje a ránem se jen protlouká. Ale právě v tu chvíli má člověk nejvíc energie a největší potenciál k tomu vymyslet něco zajímavého,“ uzavírá Matúš. Další Inspirativní ráno se chystá na polovinu března, s novým rokem organizátoři slibují pár zajímavých změn. Nechte se inspirovat i vy...

Fotogalerie
10 fotografií