Květy kávovníku jsou rarita i mezi odborníky. Najdete je v nabídce tří pražíren v Evropě. Jedna z nich je i brněnský Rebelbean. Jak se k jedinečné pochoutce dostali pražiči z Brna?

„Produkt jako takový jsme znali už dlouho, ale neměli jsme možnost jej ochutnat. Díky návštěvě světové výstavy v Dublinu jsme jej zkusili přímo od farmáře. Hned jsme věděli, že to chceme,“ popisuje Michal Stec, jeden z majitelů pražírny. Začal boj o to dostat květy sem. „Samotná doprava byla velká kovbojka. Lehká a velká krabice, takže se nevyplatilo posílat to klasickou dopravou, kontejnerem nebo letadlem,“ vypráví Jan Špalek, druhý ze společníků.

První, co farmáře napadlo, bylo poslat balík přímo, s pomocí přátel. „Jeden pracant z farmy cestoval do hlavního města v Salvádoru, kde měl rodinu, tam to dal dalšímu známému, který letěl do Evropy, pak to dopravil našemu dodavateli. Ten nás následně kontaktoval.“ Unikátní produkt celou cestu putoval v příručním zavazadle neznámých lidí. Ti si zásilku předávali tak dlouho, až to došla k dodavateli. Nejen díky příběhu stojí za to »kávový čaj« ochutnat.

Když se květy zpracovávají, farmář má jeden jediný den na to, aby je posbíral. „Jsme tak schopni říct nejen z jaké sklizně a místa květy pochází, ale také přímo který den byly sbírané,“ doplňuje Stec. Kávovou novinku znají lidé až v posledních pár letech. Baristé objevují její chutě a zkouší nová využití. Květy vůbec nechutnají po kávě. „Podobají se bílému nebo zelenému čaji. Výluh z květů je příjemně nasládlý, postrádá ale hutnost chuti,“ upřesňuje kavárník Špalek. Vítěz soutěže Týdne kávy, David Červinka, našel další způsob. Do drinku použil kostky ledu z tohoto čaje. Káva tedy už dávno není jen o dobrém kapučínu.  

Fotogalerie
4 fotografie