Tyto obrazy zakotvily v galerii Café Gaviota v Moravské zemské knihovně, kde zpříjemnily posezení hostů. Na jejich symbolickou dernisáž s datem 4. února nyní navázala vernisáž tří nových Romaniných obrazů – Felidae, Pažitková polívka a Mat na g7, které dosud nebyly vystaveny.

Hledání inspirace

Pod názvem ZeMě představuje autorka plejádu námětů, které jí vnukla inspirace. Ten, kdo práce Romany Štrynclové zná, ví, že její fantazii se meze nekladou. „Vycházím z toho, co denně zažívám, co pozoruji kolem sebe, co upoutá mou pozornost. Inspirují mě i zdánlivě nevýznamné věci či děje,“ tvrdí Romana, která uspořádala svou první souhrnnou výstavu už v roce 2001.

Přiznala, že touto kolekcí překonala kratší tvůrčí krizi, kdy řešila, k čemu se tematicky upnout. „ZeMě, jak napovídá název, vychází ze mě. Nechybí oblíbené téma koček, stejně jako zážitky ze setkání s přáteli, návštěv zajímavých míst. Mám spoustu poznámek, skic, vše se vrší. Teď už se nebojím, že bych letos neměla co malovat,“ usmívá se Romana Štrynclová.

Jubilejní 10. kočičí aukce. I s Kočičkovou

A nejnovější počin brněnské rodačky? Jde o jubilejní 10. „kočičí“ aukci, tentokrát pro spolek Pozor kočka! Aukce ve prospěch kočičích útulků a depozit pořádá Romana Štrynclová pravidelně od sezony 2013/14.

Zahájení aukce se uskuteční společně s vernisáží výstavy obrazů Souhvězdí Bohumila Hrabala v pondělí 30. ledna od 18 hodin v Kavárně Kočičí v Praze. Účast přislíbily i herečka a moderátorka Ester Kočičková a spisovatelka Pavla Horáková.

Fotogalerie
17 fotografií