„Chceme nechat turisty nahlédnout pod pokličku zdejšího kypícího života,“ řekla Blesku ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková. A to doslova. Brno totiž letos poprvé nabídne lidem opravdový underground. V Praze mohou zatím zůstat klidní, metro se opravdu pod Špilberkem kopat nebude. „K naší kostnici, Mincmistrovskému sklepu a labyrintu pod Zelným trhem přidáme adrenalinové trasy,“ vysvětlila Janulíková.



Bude to pecka. Ale pozor! Zájemci se v podzemí neobejdou bez gumáků, čelovky a nepromokavých plášťů. Budou totiž prolézat po břichu úzkými štolami, brodit se bahnem a shora na ně bude kapat voda. Kousek stoky je možné projet jen na člunu.

Jeden z prvních vstupů do útrob Brna bude nedaleko tajemné petrovské katedrály. A dovnitř povede jediná cesta: po kovovém žebříku kanálem!
Jisté je jedno. Běžní Brňané až dosud vůbec netuší, co všechno se skrývá jen dva tři metry pod chodníky, po kterých v centru denně šlapou.



Do brněnského podzemí loni sestoupilo 70 000 lidí. Největší návaly byly v kostnici pod sv. Jakubem, Mincmistrovském sklepě a labyrintu pod Zelným trhem. Lidé však slušně prošmejdili i technologické kolektory, kasematy pod Špilberkem a protiatomový kryt 10-Z v centru.