A přes deset tisíc lidí vycítilo jedinečnou šanci bruslit, běžkovat, sáňkovat, procházet nebo jen tak piknikovat na ideálně rovném největším jihomoravském kluzišti.

„Krásné. Tak si pamatuju Prygl naposledy z dětství,“ svěřil se Blesku důchodce Pavel Šalé (68). A hned přimázl staré artisky. „Valím k hradu na Veveří, takovou cestu jsem ještě nikdy nejel,“ rozloučil se a vyrazil do sluncem zalité stopy.

Dvě desítky centimetrů silný přírodní led na brněnské přehradě pokryl přes noc sníh, běžkaři proto našli pro své výboje ideální plochu. A poprašek nevadil ani bruslařům. Každá parta si odhrnula vlastní kluziště a na svém privátním zimáku mydlila hokej jak o duši. Staří, mladí, ba dokonce ženské! „Brno je přece městem Komety,“ usmála se krasavice a práskla pukem na branku. Co na tom, že její hokejka byla dole zahnutá na opačnou stranu. V jedné ze zátok se pak dokonce rychlobruslilo.

Přehrada zažila podle pamětníků o víkendu největší zimní nápor v historii. „Parkujte dále od přehrady, k zátokám jezděte hromadnou dopravou,“ vyzvala dokonce Brňany městská policie. Příjezdové cesty i parkoviště totiž zkolabovaly.

Bruslařům a běžkařům nepokazily radost ani čtyři nebezpečné vzduchové bubliny mezi Sokolským koupalištěm a Roklí. Strážníci je naštěstí objevili včas a označili páskou. „Je mimořádně nebezpečné se k nim přibližovat,“ varoval strážník Jakub Ghanem. „Led je tam silný jen pět centimetrů, a pokud do díry najede bruslař, může se probořit.

Jedinými poraženými víkendu byli brněnští hostinští a stánkaři. Neodhadli zájem tisíců lidí o sportování na přehradě a své kiosky nechali ve velké většině zavřené. A těm, kdo přece jen váhavě otevřeli, zamrzlo v sudech pivo!

Fotogalerie
13 fotografií