„S Nocí bez drog jsme začali už v roce 2008. Žáky druhého stupně mrzelo, že zatímco pro první stupeň je určena Noc s Andersonem, na ně se už nemyslí. Proto jsme vytvořili akci, která je nejen zábavná, ale i poučná,“ vysvětlila hlavní organizátorka Noci bez drog Jolana Hůrková.

Policisty myšlenka nadchla. „Nejrizikovější cílové skupiny z hlediska užívání drog jsou pro nás žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci. Bylo by proto rozhodně dobře, kdyby se podobná akce konala ve více školách,“ vysvětlil Milan Gruška z Policie ČR.

Policisté přivezli kufr plný drog
Gruška společně se svou kolegyní Alenou Peterkovou přinesl do školy drogový kufr, ve kterém měl ukázky všech známých drog. Společně pak žáky upozornili, jak snadno mohou sklouznout na šikmou plochu.

Akce přitom měla mnohem širší zaměření. O pohlavních chorobách a sexu se žáky diskutoval lékař Petr Havlíček. „Žáci jsou zpočátku vždy zdrženliví, když se pak ale osmělí, padají dotazy, za které by se nemuseli stydět ani dospělí,“ přiznal s úsměvem lékař.

Žáci trávili noc tancem i plaváním
Noc bez drog začala v brněnské škole v pátek večer a pokračovala až do sobotního rána. Žáci se dozvěděli i o tom, jak se chovat v případě požáru, mohli si zaplavat v bazénu, tančit na diskotéce a dívky se mohly zkrášlit v salonu krásy.

Akce se nyní zúčastnilo přibližně 150 dětí, více než polovina všech z druhého stupně. „Z mé třídy jich přišlo hned čtrnáct,“ potěšilo třídního 9. A Jakuba Staňka.