Nejprve ho využívali nacisti, kteří v něm v období druhé světové války hledali ochranu před americkým a ruským bombardováním.


„Po válce se v něm v letech 1946–1948 nacházel velkoobchod vínem Löwy a Šmíd. Dva dny po puči ho ale komunisté majitelům sebrali a sloužil jako protiatomový kryt,“ uvedl současný provozovatel krytu Pavel Paleček, který jej zpřístupnil návštěvníkům.

Rozměry nestačily
Němci kryt vybudovali v centru Brna ve skále. Komunistům jeho rozměry ale nestačily, a tak ho až do roku 1959 zvětšovali. Nakonec byl určen pro 500 důležitých lidí z řízení města a kraje, kteří v něm mohli přečkat 3 dny, což bylo považováno za dostatečné.


Kryt samotný nenabízí žádnou expozici, ale prohlídku skutečného technického zázemí tak, jak v něm bylo v době minulé. Exkurze vedená odborníky trvá přibližně 40–60 minut. Kryt můžete navštívit celoročně ve skupinách od 3 do 9 osob. Teplota v bunkru je neměnná, 14 °C.

Omezený počet návštěvníků
„Počet návštěvníků omezujeme kvůli úzkým chodbám, které neumožňují pohyb větší skupiny po celém krytu. Pokud je zájemců vyšší počet, doporučujeme rozdělit se do více skupin,“ upozornil Paleček.

Protiatomový kryt najdete na Husově ulici, vstupenky si můžete zajistit v Turistickém informačním centru Brna.

Fotogalerie
22 fotografií