„Radnice chce programem posílit síť veřejně přístupných toalet,“ uvedla mluvčí městské části Kateřina Dobešová. Žádosti lze posílat od 23. března do 6. dubna. Pokud žadatel splní podmínky, může získat 10 000 Kč na rok. Uspět může 46 podniků, musí mít viditelné označení WC zdarma.

Program nese název Free WC. Zapojit se mohou restaurace, kavárny, bary i podniky s rychlým občerstvením. „U podaných žádostí budeme přihlížet hlavně k umístění a vzhledu provozovny a toalet, možnosti využití přebalovacího pultu a důležitá bude také bezbariérovost. Vedlejšími kritérii jsou pak otevírací doba podniku, vzdálenost od jiných podpořených podniků a počet podpořených podniků jednoho žadatele,“ uvedla Dobešová.

Pokud podnik podporu získá, musí být viditelně označený logem Free WC. „Úkolem je finančně podpořit restaurační podniky, které umožní využití svých toalet pro občany i turisty, a to bezplatně a bez požadavku na útratu v daném podniku,“ uvedla Dobešová. Podle ní je cílem motivovat i takové podniky, které o tom dosud neuvažovaly.

Brno-střed jim dá peníze jako částečnou kompenzaci nákladů na úklid a hygienické potřeby. „Pro Free WC jsme vyčlenili z rozpočtu celkem 460 tisíc korun, to znamená, že můžeme ročně podpořit až 46 podniků,“ řekl starosta městské části Martin Landa (za Žít Brno).

Podle něj je takový systém ve světě běžný a turisté jsou na něj zvyklý. „Navíc je to rychlé řešení a méně nákladné, než budovat nové toalety. V mnoha podnicích tento režim funguje i bez naší dotace. Rádi bychom tento režim nejen ocenili, ale také přispěli k jeho rozvoji,“ dodal Landa.

Brno-střed od ledna provozuje veřejné toalety zdarma. Jsou v parku u Rooseveltovy ulice, na Malinovského náměstí, v kryté tržnici i na konci Uličky Václava Havla.

VIDEO: Číňanovi se zaklínila ruka v záchodové míse.

Video
Video se připravuje ...

Číňanovi se zaklínila ruka v záchodové míse /Youtube/