Návštěvníci budou moci ochutnat potraviny, které zatím neznají ze sítě velkých obchodních řetězců. Mohou se tam ale brzy objevit. Jejich nákupčí totiž na Salimu přijedou. Stejně tak i obchodníci například ze Saudské Arábie nebo Ruska,“ uvedl ředitel brněnského výstaviště Jiří Kuliš.

Nejlepší výrobky budou soutěžit o Zlatou Salimu. „O potravinovou se utká 47 produktů, o strojní čtyři. Výsledek zveřejníme v pondělí 26. února, takže návštěvníci už budou vědět, které výrobky nejvíce uspěly,“ ujistila Jana Machulová, která má soutěž na starost.

Veletrh bude doslova prosycen kvalitním jídlem i nápoji. „Každý den se bude vařit jiný pokrm se zaměřením na určité suroviny. Na talíři špičkových kuchařů se objeví například hovězí pupek s celerovým purée a černými brambory, fettucine s kalamáry, nebo marinovaný kapr s křenovo-koprovou omáčkou,“ prozradil část pokrmů, které budou běžně k ochutnání, šéf Gastrofestu Vladimír Tůma.

Představí se i mladí pekaři, kteří bodou soutěžit ve výrobě pšenično-žitného chleba, v ručně tvarovaném běžném pečivu, pletené vánočce a velkém dožínkovém koláči. „Ten nejlepší získá titul Pekař roku 2018 – Junior,“ upřesnil Jaromír Dřízal, ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Milovníci pěnivého moku si budou moci vychutnat produkty minipivovarů. „Přijede téměř 50 českých a moravských minipivovarů, které přivezou stovky druhů piva. Chybět přitom nebudou jedinečné speciály,“ přislíbil Radovan Koudelka z Českomoravského svazu minipivovarů.

Součástí Salimy bude i EmbaxPrint. zabývající se balením potravin. „Zájemci uvidí moderní proces balení pečiva za využití robotů, nových průmyslových tiskáren a dalších obalových technologií,“ láká na zajímavou podívanou Michaela Zachová, která EmbaxPrint organizuje.

VIDEO: Pokud si sami doma chcete připravit neobvyklou dobrotu, zkuste například slané muffiny.

Video
Video se připravuje ...

Upečte slané muffiny! Tyhle špenátové vás nadchnou Recepty.cz