„Ročně získáme od lidí ze všech čtyř toalet v centru čtvrt milionu korun. Jejich provoz přitom stojí celý milion,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Vzhledem k tomuto faktu se radnice rozhodla poskytnout toalety občanům raději zdarma a hradit jejich provoz včetně mzdy toaletářek z rozpočtu městské části.

Ulevit zdarma si lze v toaletách v parku při Rooseveltově ulici, na Malinovského náměstí naproti budově magistrátu, v Tržnici Brno na Zelném trhu a na konci uličky Václava Havla v Kapucínských zahradách.

Centrální brněnská radnice předpokládá, že nenápadným, ale u lidí vítaným opatřením dosáhne nejen »přátelštějšího a vstřícnějšího prostředí« v centru města, ale i úspor v rámci úklidu veřejných prostranství. „Ty už by nemusely být v budoucnu již tolik znečišťovány konáním potřeby mimo toalety,“ doufá Dobešová.

Městská část Brno-střed zřizuje mimo centrum i veřejné toalety v Björnsonově sadu na Veveří, a to prostřednictvím provozovatele tamní kavárny. A kavárník je na základě smlouvy s městskou částí provozuje pro hosty a kolemjdoucí také zdarma.

VIDEO: Tržby veřejných WC: Bída, nebo zlatý důl?

Video
Video se připravuje ...

Tržby veřejných WC: Bída, nebo zlatý důl? Pavel Schuster, David Malík