V pracovní dnech bude pohotovost fungovat od 18 hodin do půlnoci, o víkendech bude v provozu od 8 h do 20 h. Omezení schválili jihomoravští zastupitelé. Na zajištění lékařské pohotovosti různého druhu ve všech nemocnicích kraje vyčlenili celkem 52 milionů korun.

„Jsem rád, že se podařilo zachovat dosavadní rozsah tohoto typu lékařské péče. Jedinou výjimkou je zkrácení poskytování lékařské pohotovostní služby v oboru stomatologie,“ uvedl radní Igor Chlup.

Změna podle něj vyšla z požadavku Úrazové nemocnice Brno. Dosud v ní byla zubní pohotovost ve všední dny od 17 h do 7 h, o víkendech nepřetržitá.

Zkrácení doby poskytování stomatologické lékařské pohotovostní služby odůvodnila nemocnice hlavně náročností poskytované služby. Využívají ji často neregistrovaní pacienti ve špatném zdravotním stavu a pacienti, u kterých není okamžité lékařské ošetření nutné.

„Doposud šlo o jakýsi nadstandard, jehož omezení by nemělo způsobit problémy v případech, kdy nejde o ohrožení života,“ uvedl radní. Dodal, že zhruba za dva měsíce na jednání s Úrazovou nemocnicí Jihomoravský kraj vyhodnotí fungování lékařské pohotovostní služby po této změně.

VIDEO: Jak správně čistit dětem zuby.

Video
Video se připravuje ...

Jak správně čistit dětem zuby Maminka.cz, Supermamy.cz/Adam Balažovič