„Chceme naučit cestující znovu mávat na řidiče,“ tvrdí ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Systém má podle něj uspořit energii a zrychlit dopravu. Autobusy totiž nebudou jako dosud povinně brzdit u zastávek, kde se nikdo nechystá vystupovat ani nastupovat.

Pro Brňany, zvyklé na automatické stavění autobusů a trolejbusů, to znamená minimálně zpočátku nepříjemné komplikace. Dobré je proto podívat se raději nad sebe, zda je či není oblíbená zastávka přemalovaná na znamení.

Posílily spoje na Lesnou, nový bus jede do zoo

Cestu po městě má naopak lidem usnadnit prodloužení některých linek a častější spoje na některých trasách. »Transbrněnská« tramvaj č. 1 zařadila mezi Řečkovicemi a Bystrcí další velkokapacitní soupravy, posílila i často přeplněná linka 9 na Lesnou. Větší tramvaje tam budou jezdit i o víkendu.

Úplně nová autobusová linka 51 jezdí v hodinových intervalech zatím ve zkušebním provozu v trase ZOO – Žebětín, Veselka – Popůvky – Troubsko – Bosonohy – Nemocnice Bohunice. Obsluhuje 25 zastávek a navazuje na regionální mimobrněnské linky.

Během roku nasadí dopravní podnik i deset nízkopodlažních trolejbusů. Jejich výhodou je, že umějí objet překážku pod trolejemi vlastním pohonem a neuvíznou tak při haváriích na silnici v koloně.

Jaké jsou další zásadní změny v MHD?

* Linka 3

Jezdí na Rakoveckou v pracovních dnech od 5:00 do 21:30, nutnost přestupu mezi 1 a 3 u Vozovny Komín tak odpadá.

* Linka 31

Trolejbus jezdící do okolí Řípské, Slatiny a Šlapanic posílil četnost spojů v ranní a odpolední špičce.

* Linka 43 a N93

K novému sídlišti se mění trasy. Zastávka Sadová se přestěhovala do ulice Gustava Broma, směrem do Soběšic vznikla zastávka Firkušného. Zrušena je zastávka Na kopcích.

* Linka 48

Jede nově mezi zastávkami Popelova a Hanácká přes Prodlouženou, V aleji, Holásky, Rolencovu a Holáseckou.

* Linka E 56

Oblíbený expres jede od Královopolského nádraží k nemocnici v Bohunicích i dopoledne každých 30 minut. Pro spoje ve špičkách přibyla zastávka Tylova.

* Linka 68 a 80

Sloučila se v jednu, pod označením 68. Zároveň se prodloužila z Klusáčkovy až na Šumavskou, kde je možný přestup na linky 1 a 6. Nově je možné jet autobusem z Králova Pole přes Kraví horu až do Pisárek, případně i na Myslivnu.

VIDEO: V nočních brněnských spojích bývá veselo...