Jižní Morava se loni potýkala s vysokým počtem nakažených žloutenkou, a přestože se letos situace zklidnila, nové případy stále přibývají. Od začátku roku je jich v kraji 72. Loni bylo na jižní Moravě skoro 450 případů.

Epidemie nejvíce zasáhla Brno a jeho okolí. Právě v Brně začnou ve druhé půli listopadu vánoční trhy, které kromě různého sortimentu nabídnou i stánky s jídlem. „Letos je riziko šíření menší než loni, kdy bylo možných zdrojů nákazy bezpochyby více. Lidé by se však neměli nechat uchlácholit s tím, že si nemusejí dávat pozor. Riziko nákazy bylo, je a stále bude,“ varovala vedoucí protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Podle ní v posledním týdnu přibyl jeden nově nakažený. Loni týdně bylo až 30 nemocných. V dřívějších letech byl počet nakažených kolem 20 za celý rok.

Pokud si lidé budou kupovat jídlo, měli by si nejprve umýt ruce teplou vodou, mýdlem a použít čistý ručník. „Ne vždy je to ale možné, a proto jsou určitě na místě alespoň dezinfekční ubrousky nebo gely,“ doplnila Ciupek.

I když se situace na jižní Moravě uklidňuje, například na Slovensku propukla epidemie žloutenky a řeší ji i v Ústeckém kraji. „V dnešní době a hlavně před svátky je přitom pohyb obyvatelstva takový, že se populace prolínají,“ poznamenala.

Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy při konzumaci potravin neumytýma rukama. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, po návratu z venku domů i před každým jídlem. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

VIDEO: Žloutenka sužující Brno skolila loni i náměstka Martina Andera.

Video
Video se připravuje ...

Žloutenka sužující Brno skolila i zeleného náměstka Blesk TV

Fotogalerie
10 fotografií