Zpřísnění směřuje především na pět městských částí. „Jsou to Ivanovice, Útěchov, Řečkovice a Mokrá Hora, Bystrc a Medlánky. Městské části začaly postupně omezovat počet dní, kdy je možné pálit. Když se někde mohlo pálit třeba pět dnů, už to bude možné pouze ve třech,“ uvedl primátorův náměstek Martin Ander.

Brno má 29 městských částí, každá omezuje pálení jinak. Pro každou však bude platit zákaz pálení v neděli a ve svátky.

Zpřísnění vyhlášky je jedním z opatření, která zahrnuje plán města na zlepšení ovzduší. Je jich asi 20. Součástí plánu je také studie proveditelnosti na zavedení nízkoemisní zóny v některých lokalitách, které jsou zatížené dopravou.

Obnášelo by to zákaz vjezdu do této zóny pro starší vozidla, která vypouštějí nejvíc škodlivin. Dalším krokem je nákup ekologičtějších vozidel MHD. Město chce i nastavit příznivé ceny parkovného na okrajích tak, aby lidé měli motivaci jezdit do centra městskou hromadnou dopravou. Účelem je, aby odstavili auta, která přispívají ke znečištění ovzduší. Dalším krokem je lepší úklid ulic nebo vysazování zeleně.

Brno má s kvalitou ovzduší problémy dlouhodobě. Každý rok je na některých z měřicích stanic překročen zákonem stanovený limit 35 dnů, kdy může být ovzduší nadměrně znečištěné prachem. Loni limit překročily stanice na Zvonařce a ve Svatoplukově ulici v Židenicích. Letos už má přes 35 dnů stanice na Zvonařce. Meteorologové během zimy pro Brno opakovaně vyhlašují smogovou situaci.

VIDEO: Tohle nadýcháme ve smogu: Jako když jste v místnosti s výpary ředidel, kouře a prachu.

Video
Video se připravuje ...

Tohle nadýcháme ve smogu: Jako když jste v místnosti s výpary ředidel, kouře a prachu Markéta Volfová, Lukáš Červený, Reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer, Michi Koerner - WAITING FOR RESULTS A