Obří skleník byl postaven za 15 měsíců na 4,64 hektarech, plocha je větší než Václavské náměstí (41 tisíc metrů čtverečních, tedy 4,1 ha). Stál 200 milionů korun. „První rajčata začneme sázet 2. listopadu. Ročně bychom jich chtěli vypěstovat na 1400 tun,“ řekl Blesku Zdeněk Huták, ředitel zemědělské firmy, která za projektem skleníku, zabírajícím plochu sedmi fotbalových hřišť, stojí.

První rajská by se tady měla sklízet na začátku nového roku. Farmáři je vypěstují na kokosových vláknech, bez přítomnosti zeminy. Po odzkoušení technologií chtějí vysadit i cherry rajčátka, papriky nebo okurky.

Zemědělci se i kvůli skleníku sdružili do nového odbytového družstva Čerstvě utrženo. S moravskou zeleninou by rádi prorazili do obchodních řetězců. „Chceme na naše stoly vrátit chuťově dobrá rajčata. Ty se nyní do Česka vozí z ciziny. Proč? My je teď budeme pěstovat po celý rok u nás doma,“ těší se Huták.

Bioplyn a čmeláci

Halu plnou technických vychytávek pomůže místo slunce vytápět bioplyn. Farmáři mysleli i na neuvěřitelné detaily. Opylování kvetoucích rajčat zařídí čmeláci. Na rozdíl od včel se totiž dokáží uvnitř skleněné haly bezpečně pohybovat. Každé z 200 hnízd bude mít navíc přes wi-fi ovládané uzavírání dvířek. Otevře se, až rajčata rozkvetou. Aby čmeláci nelétali celou dobu a nebyli unaveni.

Kokosová vlákna

Pěstování na speciálních nohavicích z kokosových vláken? „Jde o nejčistší způsob, jak vypěstovat rajče. V půdě mohou zůstat prvky a chemické látky, o nichž nevíme. Leccos ovlivní i déšť. Ve skleníku je vše bezpečnější. Rostliny dostanou počítačem řízenou dávku živného roztoku, kterou potřebují. Substrát je zcela čistý,“ nastínil Zdeněk Huták.

Skleník v číslech

*plocha: 4,64 ha

*hala se zázemím a technologií: 2920 m2

*doby výstavby: 15 měsíců

*zahájení pěstování: listopad 2017

*zdroj tepla a elektřiny bioplynové stanice 1 a 2 MW

*náklady na stavbu: 200 milionů korun

*obsluha skleníku:45 lidí

*provoz: 9 měsíců v roce, v létě se skleník bude čistit

VIDEO: Na jižní Moravě obnovují ve velkém také pěstování meruněk. Ve Velkých Bílovicích od jara vysazují nové stromy na 40 hektarech.

Video
Video se připravuje ...

Zemědělci začali vysazovat desítky hektarů meruněk, české plody se totiž ztratily z pultů obchodů. Zdeněk Huták

Fotogalerie
18 fotografií