Dalších 2000 jeseterů do moravských řek poputuje na podzim. Povodí pro obnovu populace jesetera plánuje ročně vypouštět 5 000 plůdků této ryby do řek až do roku 2021. Projekt přijde na 18 000 eur (asi půl milionu korun).

„Hned 1000 kusů letošních plůdků jeseterů malých, které se vylíhly ve speciální kontejnerové líhni na Dunaji ve Vídni, poputuje do řeky Dyje u dřevěného mostu Pohansko,“ uvedla za povodí Jana Kučerová. Dalších 1000 ryb poputuje do vody na levém břehu Dyje v místě odstaveného ramene a stejný počet do Moravy nad soutokem.

S projektem na obnovení populace jesetera přišli rakouští odborníci, kteří jesetery už vypouštějí do dolního toku Dunaje a Moravy. Povodí Moravy už na podzim do řeky vypustilo 200 značených jeseterů.

Jeseter malý je nejmenším druhem dunajských jeseterů, žije po celý životní cyklus pouze ve sladké vodě, a to bez potřeby migrovat do Černého moře. Může dosáhnout délky až 125 centimetrů a váhy 19 kilogramů. Živí se drobnými larvami či korýši, výjimečně i drobnými rybami. Vyskytuje se v tocích u Černého, Kaspického a Baltského moře. V řekách Moravě a Dyji dříve žil hojněji, dostával se do nich z Dunaje. Nyní je jeho výskyt sporadický, především kvůli výstavbě přehrad.

VIDEO: Dron nad rybníkem Rožmberk: Podívejte se na výlov 150 tun ryb.

Video
Video se připravuje ...

Dron nad rybníkem Rožmberk: Podívejte se na výlov 150 tun ryb. David Malik, Matěj Šrám