Soutěž, jedna z největších svého druhu na světě, se v jihomoravské metropoli letos koná po dvacáté. Očekává se, že každý z komponovaných ohňostrojů uvidí až 200 000 lidí! Všechny veřejné výhledové plochy jsou přitom pro diváky zdarma, na Brněnské přehradě pak vyroste komfortní placená zóna – ozvučená tribuna k sezení s kapacitou 600 míst.

Vzhledem k jubileu připravili pořadatelé sedm velkolepých ohňostrojů od špičkových světových mistrů. Úvodní a závěrečná nesoutěžní show se odehraje v centru Brna nad Špilberkem. Pět ohňostrojů v hlavní soutěži pak odpálí ohňostrůjci z hladiny Brněnské přehrady.

Na festival přijíždějí reprezentanti z Rakouska, Německa, společné týmy Švýcarska s Čínou, ohňostrůjci ze Španělska a jako vždy také dva domácí české týmy. „Všechny soutěžící jsme vybrali z vítězů a nejvýše oceněných z velkých světových přehlídek v předchozích třech letech,“ řekl Blesku Ondřej Morávek, ředitel marketingu a obchodu společnosti SNIP & CO, která přehlídku produkuje.

Soutěžní ohňostroje na hladině přehrady potrvají i s povinným úvodem  na závaznou hudbu – letos jím bude část Bugatti stepu od Jaroslava Ježka – vždy asi 17 minut. Úvodní a závěrečné Prelude a Epilog nad Špilberkem budou odpalovat rakety 12 až 13 minut.

Program Ignis Brunensis

Pátek 26. května
22:30, nad hradem Špilberk
Prelude – Theatrum Pyroboli (Česko)

Soutež – Brněnská přehrada, vždy 22:30
sobota 3. června: Ignis Brunensis Team (Česko)
středa 7. června: Pyrovision (Rakousko)
sobota 10. června: IP Innovative Pyrotechnik (Německo)
středa 14. června: Sugyp Švýcarsko & Jin Yi Fireworks Čína
sobota 17. června: Pirotecnia Ricardo Caballer (Španělsko)

Sobota 24. června
22:30, nad hradem Špilberk
Epilog – Flash Barrandov SFX

Předprodej vstupenek

Na tribunu pro veřejnost a organizované skupiny je možný online nákup na www.ticbrno.cz a v novém infocentru v Panenské ulici v sousedství brněnského magistrátu.

Originální hudební doprovod

Vysílá letos nově Rádio Krokodýl 103 FM. Pouze k závěrečnému epilogu ohňostroje vysílá originální hudbu současně také Český rozhlas Brno 106,5 FM – jinde hudební originály k ohňostrojům diváci neuslyší. Pro dobrý poslech hudby k ohňostrojům a strhující zážitky použijte mobilní přijímače s FM příjmem.

Festival na přehradě

Novinkou je hudební festival, který návštěvníkům na Brněnské přehradě zpříjemní čekání na soutěžní ohňostroje. Programy budou už od odpoledne bavit posluchače a diváky s volným vstupem nad Rakoveckou pláží. V průběhu pěti ohňostrojných programových dnů vystoupí Anna K., Lenny, Tata Bojs, slovenská zlatá slavice Zuzana Smatanová, Mňága a Žďorp a dalších dvacet kapel.

Takhle vypadala přehlídka v roce 2012

Video
Video se připravuje ...

Ohňostroj Lidská hra odpálili z Brněnské přehrady. Ondřej Požár

Fotogalerie
9 fotografií