A jaké je to řešení? Nadšenci, které spojuje zájmová činnost, založí spolek. Přijmou stanovy, zaevidují členy, získají registraci u rejstříkových soudů, doloží konkrétní činnost. A začnou se scházet v objektech, které v místě jejich bydliště zejí prázdnotou.

Někdejší kulturní domy, kluby, krachující hospody se změní v klubovny či klubovou pivnici. Na zájmové spolky se totiž zákon nevztahuje, nejde o podnikání. „Na akce si přinesou jídlo, složí se na pivo,“ říká Krylová. A pochopitelně si mohou v klubovně užívat i nikotinovou vášeň.

Pozor, nepodvádět

Ale pozor, fixlovat se nevyplácí. „Zákon hovoří jasně. Spolek musí vyvíjet a dokumentovat konkrétní činnost, kterou při případné kontrole lze prokázat. Sankce za podvod jsou citelné,“ tvrdí. Takže čepovat pivo pro členy, zakouřit si dle libosti, ale vyvíjet činnost. Například se věnovat šipkám, šachům, stolnímu tenisu, divadlu, hudební produkci nebo trampingu, jako je tomu v případě třebíčské klubovny U Šesti strun.

Druhý fígl

Existuje i další fígl. „Tam, kde jsou v restauraci větší prostory s více místnostmi, doporučuji v jedné z nich zřídit klubovnu a založit spolek. Lidé v ní mohou při své zájmové činnosti klidně dál pokuřovat a odskočit si k pípě do nekuřácké části hospody pro pivo. Zákonu bude zadostiučiněno,“ vysvětluje předsedkyně Klubu labužnických pohodářů.

Krylová: Kuřáci, vydržte!

Coby vášnivá kuřačka je jasné, jaký má na nový zákon Dagmar Krylová názor. „Říkám všem, kdo jsou nespokojení, aby léto přežili s cigaretou venku a vydrželi do podzimu. Věřím, že nesmyslný zákon s novou sněmovnou skončí a najde se rozumný kompromis, ideálně v podobě kuřáckých a nekuřáckých provozoven. Každý si zvolí, co mu vyhovuje,“ míní Dagmar Krylová.

VIDEO: Podívejte se, jak Miloš Zeman požehnal protikuřáckému zákonu.

Video
Video se připravuje ...

Zeman „típnul“ kouření v hospodách. A Ochotská s jiným mužem redakce BleskTV

Fotogalerie
6 fotografií