Stavba začne letos v květnu a skončí v příštím roce na jaře. Hala poslouží žákům ze školy, kteří teď nemají dostatek prostoru, ale i veřejnosti.

Město poskytlo na stavbu 40 milionů korun, zbylých 20 milionů radnice získala z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. „ZŠ Sirotkova je naše největší škola a má kapacitu 730 dětí. Mají jednu větší a jednu malinkou tělocvičnu a kapacitně jim to nestačí. Problémy sehnat místo na sport mají i obyvatelé z okolí,“ uvedl starosta Filip Leder.

Proto se současný objekt zbourá. „Místo něj vznikne dvoupodlažní budova. Dolní tělocvična bude mít velikost standardního basketbalového hřiště a nahoře bude tělocvična menší a ještě dvě učebny, jejichž spojením může vzniknout přednáškový sál pro 100 osob,“ doplnil Leder. Chybět nebude ani kompletní zázemí, jako nářaďovny, šatny nebo posilovna.

Podle primátorova náměstka Petra Hladíka se bude moct hrát v hale i soutěžní basketbal. „V Brně máme celou řadu významných sportovců, ale kvalita sportovišť je často tristní. Hala podobných rozměrů nebyla v Brně postavena 15 let. Sportoviště může výrazně zlepšit podmínky pro výuku tělesné výchovy a možnosti pro brněnské sportovní kluby, ale bude sloužit i k rekreačnímu sportování široké veřejnosti,“ uvedl Hladík.