Oslavy v Brně jsou největší veřejnou akcí, která se v Česku ke stejné příležitosti koná. Organizátoři chtějí oslovit celou společnost a podpořit vzájemné vztahy mezi Romy a většinovou společností. Hlavní program s hudbou a stánky se uskuteční v pátek odpoledne na Moravském náměstí.

Připraveny jsou romské kapely, návštěvníci se podívají na vystoupení tanečních souborů a cirkusovou show, ochutnají romská jídla. Muzeum romské kultury připravilo na středu odborné kolokvium na téma romské genocidy a protektorátního tábora v Letech u Písku, týž den se uskuteční také veřejná debata o osudech Romů za druhé světové války.

Na čtvrtek muzeum chystá módní přehlídku značky Gypsy MaMa a šperkařky Nicole Taubingerové na nádvoří Místodržitelského paláce. „V neděli bude od 15 hodin v Muzeu romské kultury výtvarná dílna,“ uvedla mluvčí muzea Kristina Kohoutová.

Mezinárodní den Romů slavený od roku 1990 je připomínkou události z roku 1971, kdy se v Británii sešla první mezinárodní konference Romů. Účastníci se tehdy dohodli na společné hymně a podobě romské vlajky.

Video: Podívejte se, jak vypadal romský festival v ulicích Prahy.

Video
Video se připravuje ...

Khamoro průvod Eva Fornálová