Hygienici v jednom týdnu zaznamenali rekordních 2500 nemocných akutními respiračními onemocněními a chřipkou na 100 000 obyvatel. Dříve jich bývalo o stovky méně. Epidemie trvala osm týdnů, v minulých letech čtyři až šest. V přímé souvislosti s chřipkou zemřela letos desítka lidí, ale ještě to není konečné číslo. Epidemie začala už v prvním týdnu letošního roku.

„Byla nebývale dlouhá, intenzivní a mimořádná. Zaznamenali jsme více než 150 závažných případů onemocnění chřipkou včetně těch, které vyžadovaly nemocniční péči a často i intenzivnější terapii na specializovaných pracovištích s nutností umělé plicní ventilace a dalších zákroků,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek a dodala:  „V minulých sezonách se uplatňoval jiný chřipkový virus, než který se uplatnil letos. Není nebezpečnější, ale lidé na něj nebyli zvyklí, a proto měli více komplikací.“

Zatímco s chřipkovou epidemií je už konec, ta žloutenková stále přetrvává! Hygienici po několikatýdenní odmlce zaznamenali za posledních sedm dní dva nové případy. Od začátku roku je 26 potvrzených nemocných. Případů může kvůli teplému počasí navíc přibývat. Souviset mohou s konzumací jídla a nápojů venku.

Video: Podívejte se, jak na začátku ledna o epidemii chřipky informovaly Bleskové zprávy.

Video
Video se připravuje ...

Chřipková epidemie v celém Česku. A svatba Pavla Zedníčka redakce Blesk