Na zachování linky do Mnichova a podporu letectví dají radní letos shodně po 11,5 milionu korun. Linka do Mnichova létá šestkrát týdně jednou denně. Za první rok přepravila asi 11 tisíc lidí, v závěru loňska přepravila 50 lidí denně. Byla ztrátová.

Kraj i město chtěly přispět na linku už loni, kdy město slíbilo 15 milionů a kraj 30 milionů. Společnost Letiště Brno, která si od kraje jako vlastníka pronajímá brněnské letiště od počátku tisíciletí na 50 let, však tehdy žádné peníze nedostala. Nenašel se totiž správný způsob jak peníze na tento účel uvolnit, aniž by hrozilo, že to bude vyhodnoceno jako nedovolená veřejná podpora.

Nyní proto kraj a město zvolily podporu formou reklamy. Propagaci prostřednictvím letecké linky navrhla městu a kraji společnost British Midland Regional Limited (BMRL), která spojení do Mnichova zajišťuje. Zastupitelstva schválila už dříve vyčlenění peněz na podporu letectví, nyní rady schválily konkrétní smlouvy se společností BMRL.

Podle kraje i města je linka důležitá, protože město udržuje v kontaktu s přestupním uzlem do celého světa. „Naším zájmem je tuto linku udržet. Pro byznys má velký význam. Doufám, že se podaří vyjednat další rozšíření, aby byla frekvence dvakrát denně,“ řekl už dříve brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Město by mohlo na podporu letectví dát i více peněz. Podle Vokřála by to mohlo být až dalších 15 milionů, které loni ušetřilo. Podle Vokřála město s krajem jedná o zapojení dalších destinací. V takovém případě by mohlo dát další peníze. Z Brna létají pravidelné linky nejen do do Mnichova, ale také do Londýna a Eindhovenu. Kromě toho létají i charterové lety do turistických destinací v jižní a jihovýchodní Evropě. Ročně letiště využije zhruba 450 tisíc až půl milionu cestujících.

Video: Podívejte se na to, jak vypadá obr v nebesích - Airbus A380.

Video
Video se připravuje ...

Dopravní obr přiletěl do Prahy. Airbus A380 nově pravidelně létá do Dubaje Blesk TV