Archeologický průzkum podpořili tento týden brněnští radní. „Na místě očekáváme pravěké nálezy i část brněnského hřbitova,“ uvedl David Merta z brněnské Archaie. Na místě měli patrně Keltové opevněný dvorec. V 11. a 12. století místo fungovalo jako hospodářské zázemí brněnského středověkého hradu. V roce 1866 nebo 1870 byl do prostoru dnešního staveniště rozšířen starobrněnský hřbitov, který byl zrušen v roce 1883.

Prostor nyní slouží jako parkoviště v době zápasů hokejové Komety. Strážníci proto varují, že hrozí dopravní kolaps. Při každé významnější události parkoviště pojme až 400 automobilů.  „V každém autě jezdí na hokej v průměru dva až tři lidé. Změna se tedy dotkne při každém utkání asi tisícovky návštěvníků. Pro vozidla nebude v celém širším okolí haly dostatek parkovacích míst. Nemůžeme proto doporučit nic jiného než přijet hromadnou dopravou,“ uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Město na místě plánuje dům se 73 startovacími byty a dům s pečovatelskou službou se 43 byty. V něm budou i veřejné prostory, součástí projektu je také park. Investice má dosáhnout zhruba 280 milionů korun. V obdélníkovém prostoru o velikosti 16 000 m2 nikdy nebyly stavby trvalého charakteru, naposledy zde působila firma s kamionovou dopravou, která však lokalitu zahlcovala nákladními auty. V okolí jsou obytné domy, stadion Moravské Slavie a také bývalé garáže dopravního podniku Grmelova. Novou podobu bude mít místo patrně až v roce 2019.