Pokud jste přece jenom skromnější a stačí vám výhled do dvorků na Cejlu, k mání je i levnější varianta bydlení. Za garsonku s kuchyňským koutem o rozměrech 31 metrů ve Francouzské ulici v Zábrdovicích zaplatíte 1,79 milionu korun. Je to novostavba a centrum jihomoravské metropole – a navíc jako vlastník i toho nejmenšího krcálku v Brně jste vlastně milionářem.

Ceny novostaveb v Brně ovlivňuje hlavně jejich poloha. Čím blíže centru, tím víc sáhnete do kapsy. Poptávka po bydlení ve městě značně převyšuje nabídku. Ukázal to například obrovský zájem o bydlení v bytovém domě Ponavia rezidence, který v královopolské ulici U Červeného mlýna nahradil chátrající továrnu na nábytek. „Všech osmdesát bytů tam získalo nové majitele už před kolaudací,“ řekl ředitel společnosti Trikaya Alex Veselý.

A ceny bytů v Brně letí víc a víc vzhůru. Zatímco v roce 2010 stál metr čtvereční v brněnské novostavbě 30 500 Kč, předloni 33 000 Kč, letos se vyšplhal už na 58 000 Kč. Běžný panelákový byt v novostavbě mimo centrum tak dnes začíná na dříve nemyslitelných čtyřech milionech!

Ceny bytů v novostavbách v Brně
Autor: Blesk

Nejlevnější je Hodonínsko

Na jižní Moravě se ceny liší výrazně podle okresů, ale obvyklá cena pro dispozici 1+kk je 1,5 milionu korun, 2+kk zájemce pořídí za 2,25 milionu, 3+kk za 2,7 milionu a do čtyřpokojového staršího bytu už musí kupec investovat skoro pět milionů. Nejdražší byty jsou v okolí Brna, průměr cen za prodaný byt tam činí 2,99 milionu, nejlevnější je Hodonínsko s 1,15 mil. Kč za prodaný průměrný byt.

Lidé jdou na venkov

Volné byty, kterých je nedostatek, kvůli vysoké poptávce zdražují. Stávají se tak pro zájemce nedostupné. Kvůli tomu se čím dál více lidí stěhuje na venkov, kde úřady vydávají více stavebních povolení a byty v novostavbách mají příznivější ceny. Jednou z možností, jak nabídnout nové byty v centru města, je přeměna tzv. brownfieldů. To jsou nevyužívaná území, buď holá, nebo i s opuštěnými stavbami. Jen v Brně se jejich počet odhaduje na více než sto. Pozastavená aktualizace územního plánu ale zatím jejich využití a proměnu brzdí.

Fotogalerie
5 fotografií