Za unikátním nápadem stojí studenti Masarykovy univerzity Martin Vérteši a Martin Svatoň. Začali sbírat záznamy do své čichové mapy a ke spolupráci přizvali veřejnost. A hraví Brňáci se hned chytili. Do mapy kreslí voňavé stánky s kávou, nároží ulic s pražírnami kaváren, ale třeba i pivovary. Tam se ovšem názory, jestli slad voní nebo páchne, občas rozcházejí.



Poměrně jasno ale mají Brňáci o zdrojích nejhutnějšího smradu. Jsou jimi pomočené zdi u železničního podchodu u hlavního nádraží a na křižovatce Koliště a Křenové ulice. Dobře z hlasování nevycházejí ani prašný Úvoz nebo Mendlovo náměstí. „Sbíráme záznamy všeho druhu. Hodnotitel je řadí do kategorií, které slouží k lepší orientaci,“ přiblížil Martin Svatoň.

Podle hlasování návštěvníků se vložené body automaticky seřazují do takzvané pachparády. „Ta naznačuje, která místa v Brně nejvíce voní a nejvíce smrdí,“ dodal Svatoň. Jakmile studenti shromáždí dostatek záznamů o místech s obtěžujícím zápachem, chtějí je předat magistrátnímu odboru životního prostředí. K vonícím místům by zas rádi na jaře organizovali vycházky.
Fotogalerie
11 fotografií


Čichová mapa Brna vzniká na webu dostupném z adres www.brnovoni.cz a www.brnosmrdi.cz. Kromě určení přesného místa na mapě musí vkladatel určit zdroj zápachu v kategoriích jídlo, příroda, město, zvířata a jiné, definovat intenzitu a určit, zda je zápach cítit trvale, jednorázově či opakovaně. Mapa i „pachparáda“ jsou proměnlivé, během několika dní nasbíraly již stovky záznamů! Přidat se mohou, samozřejmě, i čtenáři Blesku.