Obyvatelé více než šesti set domů v centru Brna požadují po radnici kontejnery na papír, plast a sklo. Reagovali tak na výzvu radnice, která se jich letákem ptala, jestli chtějí v domech rozšířit stávající černé popelnice o barevné.

„Velký zájem lidí nás překvapil. Ukázalo se, že kromě nabízených nádob na plast a papír by značná část občanů přivítala také nádoby na sklo či bioodpad,“ přiznala místostarostka Brno-střed Jasna Flamíková.

Jak Blesk na místě zjistil, zájem o kontejnery je přitom mezi obyvateli Brna ještě mnohem větší. Lidé ale o letácích radnice častokrát vůbec nevěděli. Například ti ,co bydlí v blízkosti Obilného trhu, je podle svých slov do schránek vůbec nedostali.

„Určitě bych uvítala kontejnery na bioodpad, protože zbytků jídel je docela dost. O žádném letáku radnice o rozšíření počtu kontejnerů v domech jsem ale neslyšela,“ řekla Božena Jančová.

Hnědé kontejnery mají přitom v Jihomoravském kraji všechna okresní města a nejen ona. „Nádoby na bioodpad jsme zavedli před třemi lety a velmi se nám osvědčily. Díky třídění do nich se nám podařilo snížit poplatky za svoz odpadu pro obyvatele,“ uvedla například mluvčí radnice ve Veselí nad Moravou Petra Pavková.