„Od začátku letošního roku evidujeme v Jihomoravském kraji celkem 668 dopravních nehod se zvěří, což je při porovnání stejného období loňského roku téměř o sto havárií více,“ upozornila mluvčí policie Andrea Cejnková.

 „Do té doby, kdy budou u silnic vysazeny obrovské lány kukuřice a řepky, není možné například populaci divokých prasat řádně regulovat. Mají tam perfektní úkryt a nekontrolovaně se množí,“ upozornil předseda okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík.

Přestože největší a nejčastější problémy vznikají s divokými prasaty a srnami, řidiči mohou narazit i na bažanty, lišky či dokonce i sovy. „K nehodě se sovou došlo 10. října nad ránem u Vysokých Popovic, kdy ji srazil čelním sklem řidič nákladního auta,“ připomenula nedávný případ Cejnková.

Srny chodí ve skupinách
Policisté v této souvislosti upozorňují řidiče, aby zejména v lesních a polních úsecích snížili za omezené viditelnosti svou rychlost. Pokud už zvěř uvidíte, ztlumte dálková světla na potkávací a hlavně u srn berte v potaz, že chodí ve skupinách. Pokud uvidíte jednu, je pravděpodobné, že se objeví i další.