Město chce vyhláškou zabránit kolizím mezi plavci a rekreanty s lidmi na člunech. Podle náměstka je problematické, že současná vyhláška platící od léta zakazuje pohyb lodí na celé ploše, přestože se rekreanti pohybují pouze v části přehrady. "Proto bude novou vyhláškou platit zákaz pouze pro tu část, kde jsou pláže, ale nebude je zakazovat v části za Roklí směrem k hradu Veveří a Veverské Bítýšce, kde už pláže nejsou," uvedl Ander.

Podle něj je město ve sporu s ministerstvem dopravy, které vlastní vyhláškou povoluje neomezený provoz spalovacích lodí na přehradě. Město se s ministerstvem snažilo dohodnout na omezení, avšak neúspěšně. "Možná celá záležitost skončí u soudu, kde ale máme vysokou šanci na úspěch," řekl Ander. "Změnou dáváme najevo, že nechceme nikoho bezdůvodně šikanovat nebo omezovat, ale chceme předcházet konfliktům uživatelů nádrže. Tragické zkušenosti z jiných přehrad v Česku ukazují, že se nulová regulace fatálně nevyplácí," doplnil náměstek.

Provoz lodí se silnějšími motory reguluje zákon. Podle Andera mají tato plavidla zákaz, výjimka platí pro záchranáře, policii a hasiče. Omezení se netýká výletních lodí Dopravního podniku města Brna, které mají elektromotory. V minulosti lodě se spalovacími motory s výkonem do deseti kilowattů na přehradu nemohly, avšak ministerstvo dopravy loni zařadilo přehradu do skupin, kde je povoleno s těmito loděmi jezdit. Proto město zareagovalo vlastní vyhláškou.

Brněnská přehrada měla v minulosti problémy s kvalitou vody, ale po vyčištění před několika lety je navštěvovanou destinací. Přestože se návštěvnost nezaznamenává, odhadem k ní přicházejí desítky tisíc lidí.