Vyšší soudní instance argumetovala tím, že dle právní kvalifikace se jednalo minimálně o omezování osobní svobody. V Brně to teď vzali soudci na vědomí, Milan Š. v úterý vyfasoval 18 měsíců vězení s odkladem na 3 roky, k tomu ambulantní léčbu na psychiatrii.

Původní obžaloba z pokusu o vraždu šla k ledu. „Útoku dobrovolně zanechal, když si uvědomil, jaké nevratné následky mohou nastat, přiznal se, je bezúhonný. Napadená nemá žádné následky. Trestnost činu tak zanikla,“ vysvětlil soudce Tomáš Kurfiřt.

Odstěhuj se od rodičů!

Spor mezi partnery z Prostějovska se vyhrotil v srpnu 2017 kvůli požadavku ženy, aby se muž konečně odstěhoval od rodičů a našel si vlastní bydlení. Ten to podle svých slov nezvládl. 

„Škrtil jsem ji rukama, pak jsem si uvědomil tu strašnou věc, že bych ji mohl usmrtit, že to nejde vrátit zpět. Svého činu jsem zanechal,“ popsal Milan Š. desítky vteřin, kdy se rozhodovalo o životě a smrti jeho přítelkyně. Mirka K. se bránila, poškrábala ho v obličeji a na půl minuty upadla do bezvědomí. Když se probrala, Milan jí podal telefon, ať zavolá policii. 

Podle znalce z oboru soudního lékařství mohla poškozená zemřít během několika vteřin. Muž jí navíc při činu seděl na břiše, což byla podle něj další forma dušení. „V době, kdy byla v bezvědomí, jí neposkytl vůbec žádnou pomoc. Mohl jí například zapadnout jazyk, mohla se udusit zvratky,“ upozornil.

Milan Š. u soudu přiznal, že trpí bipolární poruchou, dochází na léčení k psychiatrovi. Soud to zohlednil a nařídil mu vedle podmínky i ambulantní léčbu. Rozsudek není pravomocný, obě strany si nechaly lhůtu k vyjádření.    

Video: Odvážná dívka se postavila zlodějům