Virtuální celosvětovou měnu ukradl svým klientům, kteří s ní platili na jeho maskovaném „Ovčím tržišti“ za heroin, kokain, LSD, metamfetamin, opium a další drogy. Celkem se uskutečnilo 11 263 obchodů.

„Co jsem za mřížemi, žena si našla jiného muže. Je s ním těhotná a nechce za mnou do Brna jezdit a ukazovat mi naše děti,“ naříkal počítačový pirát. Soudkyně mu proto přesun blíž k dětem povolila.

Nenápadný programátor padl na dno

Mladý a nenápadný programátor v touze zbohatnout provozoval svůj neveřejný šifrovaný web Sheep Marketplace čili Ovčí tržiště od února do listopadu 2013. Podle státního zástupce se na něm čile a v utajení obchodovalo především s drogami.

Krajský soud v Brně původně vyčíslil provize z prodejů drog pro Jiřikovského na 842 000 korun.  Vrchní soud ale sumu zvýšil na 1,7 milionu korun.

Jiřikovský se podle rozsudku dopustil i rozsáhlé krádeže - jako provozovatel a administrátor obchodu 1. prosince 2013 z více než 5000 adres uživatelů odcizil bitcoiny v hodnotě přes 16 milionů korun a převedl je na svou soukromou bitcoinovou adresu. Policie u něj navíc našla doma nelegální zbraně.

Majetek za 25 milionů

Jiřikovský přitom nebyl žádný troškař. Jemu a jeho manželce se podařilo zabavit majetek za 25 miliónů korun. Jejich oficiální příjem byl ale podle žalobce jen v řádu stovek tisíc korun ročně.

Povedená Jiřikovského manželka se měla podílet na směně virtuální měny na koruny. Pro ženu, která měla "vyprat" přes pět milionů korun, žádal žalobce podmínku. Žena ale vyklouzla. Soud ji totiž osvobodil.

Co je bitcoin

Bitcoin je internetová platební síť a zároveň kryptoměna. Je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, banky či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo nastartovat inflaci. Není nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Konečné množství bitcoinů je předem známo. Majitelé bitcoinů jsou anonymní.

VIDEO: „Po internetu kolují naše údaje, “ Jourová varuje Čechy před zneužitím a zmiňuje vysoké pokuty EU.