Policisté zasahovali v Kyjově od středy a pokračovali ve čtvrtek. „Úkony trestního řízení na místě už skončily. Operace souvisela s nelegální výrobou metamfetaminu. Některé látky na místě byly třaskavé, potenciálně výbušné, vyžádali jsme si proto i příjezd pyrotechnické služby,“ uvedla mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Zásah na třídě Komenského pokračuje i v pátek a problém řeší i místní radnice. Kvůli možné kontaminaci prostředí nebezpečnými látkami z varny pervitinu zasedá bezpečnostní rada města.

Na místě kromě policie působili i hasiči a firma specializovaná pro nakládání s nebezpečnými odpady. Druh těchto látek neupřesnila.

„Všechny nebezpečné látky byly odvezeny, bude se teď ale zjišťovat, zda to prostředí není kontaminované,“ uvedla mluvčí. Doplnila, že v této souvislosti na místě byla i inspekce životního prostředí.

Paradoxně se varna nacházela jen pár desítek metrů od Občanského sdružení Krok, které už dvě desetiletí pomáhá lidem z různých závislostí, mimo jiné i z drog. „Oficiálně léčba jednoho závislého člověka trvá 10 až 12 měsíců. Může se ale klidně protáhnout až na dva roky. Máme neustále plno. U těch kteří dokončili naši terapii máme úspěšnost 87 %,“upřesnil šéf sdružení Milan Čamlík.

VIDEO: V těchto dvou domech bydlel a vyráběl pervitin muž (48) z Kyjova.