V roli svědků v úterý vystoupili jeho přítelkyně Žaneta, stavbyvedoucí na pracovišti v Napajedlích, kde se měl Žondra v den útoku 20. prosince 2016 zdržovat, a šéf firmy, ve které údajný útočník pracoval.

„Radim odjížděl v pět hodin, během dne jsme si esemeskovali. Napsal, že dorazil v pořádku. Měl svoje auto a tím odjel, nabíral kolegu. Večer se vrátil kolem půl osmé, osmé,“ vypověděla mladá žena.

Radim Žondra má za sebou trest za loupežné přepadení a nyní si "kroutí" ve věznici 2,5 roku za tip na přepadení blanenského advokáta. Svou obžalobu v kauze Kvitová považuje od samého začátku za vykonstruovanou.

Podle přítelkyně měl v době útoku na tenistku vousy. Podobenka útočníka, kterou později vytvořila policie na základě popisu Kvitové, prý nesedí s podobou Radima z osudových prosincových dnů. „Měl tehdy vousy, byl zarostlý, měl o pár kilo navíc než dnes. Vlasy měl méně sestříhané. Dávala jsem i fotky z mobilu policii,“ řekla soudu Žaneta Zelená.

Stavbyvedoucí: Podle všeho byl na pracovišti

Další dva svědci vypovídali k 20. prosinci 2016 o přítomnosti Radima Žondry na pracovišti v Napajedlích. Stavbyvedoucí i bývalý zaměstnavatel obžalovaného si prohlédli fotografie z pracoviště.

„Na fotografiích není. Ale ten den byl kontrolní, to znamená, že tam musel být i s majitelem firmy. To zabralo dvě hodiny, pak se řešily ještě případné problémy,“ konstatoval stavbyvedoucí Michal Zbránek.

Majitel firmy Almeco Petr Křenek uvedl, že s obžalovaným jezdili na stavby společně firemním autem.  „On tam byl ale častěji, já měl ještě jiné věci na starosti. V Napajedlích vedl i stavební deník, věřil jsem mu, byl spolehlivý," řekl soudu.

Kde tedy byl Žondra osudového 20. prosince 2016? „Dělaly se veškeré výkopové práce a dopojení kanalizace. Byl to standardní pracovní den, byli jsme na stavbě, já a pan obžalovaný. Muselo se to nachystat, druhý den se betonovalo,“ řekl Křenek.

Výpověď Kvitové se řeší

Na vývoj procesu reagoval Karel Tejkal, mluvčí České sportovní, která Kvitovou marketingově zastupuje. Nově ji zastupuje elitní advokátní kancelář Lukáš Trojan. „Reagovali jsme tak na fakt, že při předchozí části trestního řízení nebylo jasné, kdo je obětí a kdo viníkem trestného činu. Tím chceme dosáhnout, aby bylo dohlédnuto na Petřina práva jako poškozené,“ zdůraznil Tejkal.

Kdy předstoupí tenistka před soud, aby o události vypovídala, není zatím jasné. „Dnes je Petra řádně omluvena. Jsme v kontaktu se soudem, hledáme termín. Petra vypovídat bude,“ sdělil Tejkal.

Žondra jde do vězení

Soud dnes také rozhodoval o trvání vazby obžalovaného. Vzhledem k tomu, že byl Žondra loni na podzim pravomocně potrestaný 2,5 lety vězení v jiném případu, předsedkyně senátu Dagmar Bordovská ho z vazby propustila. Žondra bude převeden do výkonu trestu.

Soud další líčení odročil na 5. a 6. února, kdy by měla vypovídat i Kvitová. Vypovídat by měli i dva znalci a další svědci.

Fotogalerie
9 fotografií