Okolnosti farářova úmrtí zůstávají i týden poté zahaleny tajemstvím. Policie se obrnila hradbou mlčení. Podle informací Blesk.cz zprvu vyšetřovali kriminalisté úmrtí kněze jako nedbalostní trestný čin s následkem smrti.

Čekalo se na pitvu. „Na úmrtí muže nemá nikdo další podíl,“ řekla nyní policistka Lenka Drahokoupilová. Žádné další informace policie k podivnému tragédii neuvolní.

Nemohou ho pohřbít

O příčinách smrti oblíbeného kněze zatím pouze spekulují nejen farníci, ale také na budějovickém biskupství.

„Nevíme o skonu pana faráře vůbec nic. Nevíme, zda byl na Znojemsku soukromě, nebo služebně,“ řekl mluvčí biskupství Miroslav Bína a dodal: „Nedostali jsme zatím dokonce ani jeho úmrtní list. Nemůžeme se proto ani dohodnout s rodinou a pozůstalými, jestli pohřeb vypravíme u nás, nebo bude v jeho rodném Polsku. Nevíme ani datum rozloučení.“ Farníci proto alespoň zapalují před kostelem za svého duchovního svíčky.

Marcin Želazny působil jako duchovní správce farnosti v Trhových Svinech deset let. Administrátorem byl i pro Benešov nad Černou, Olešnici a Žumberk. Předtím působil v Českých Budějovicích a Hosíně.

Další podivné úmrtí

Jižní Morava jako by nevyjasněná úmrtí mladých kněží v poslední době přitahovala. Předloni v únoru zemřel v Brně po návštěvě u známých po pádu z balkonu jeden z nejoblíbenějších farářů na Moravě, Robert Maria Mayer (†41). I on zemřel po převozu do nemocnice. Policie tragédii uzavřela s tím, že na jeho smrti neměl nikdo jiný podíl.

VIDEO: Při mši uctili v dole uhořelé horníky ze Stonavy.