Příběh se začal odvíjet na konci loňského roku, když policistu kontaktoval jeho známý. Ten věděl, že vyšetřuje počítačového hackera ze severní Moravy Petra K. Obžalovaný díky počítačovým schopnostem vylákal od lidí velké částky, když prolomil e-mailové účty a vydával se za majitele adresy.

Bitcoiny za půl miliardy

Peníze za cizí faktury si ale nechal poslat na svůj účet, zboží lidé nikdy nedostali. Kriminalisté tehdy zabavili i harddisk, na kterém byla uložena zašifrovaná data vedoucí k více než 3200 bitcoinům, jejichž hodnota na současném trhu je bezmála půl miliardy korun.

Policistův známý a také druhý obžalovaný František L. muži zákona podle obžaloby letos v únoru nabídl, aby harddisk původnímu majiteli přinesl.  Nejprve mu nabídl za statisíce, pak desítky milionů, poté polovinu hodnoty bitcoinů na disku, v přepočtu tedy zhruba 384 milionů korun. Policista to ale nahlásil kolegům, kteří následně sledovali všechny kroky včetně setkání policisty s obžalovaným.

Šance jednou za život

„Kdyby to vyšlo, už nemusíte dělat u policie. Taková šance je jednou za život,“ lákali policistu na jedné ze schůzek. U soudu dnes vypovídal svědek. „Myslel jsem, že na tom disku žádné bitcoiny nejsou, že jde jen o programy,“ uvedl svědek. Doplnil, že podle něj šlo o provokaci ze strany policie.

Obžalovaný tvrdí, že je do věci zapletený omylem. Soud bude pokračovat dalšími výslechy svědků.

VIDEO: Tak zatýkali hackera Nikulina v Praze. V restauraci seděl i s milenkou.

Video
Video se připravuje ...

Tak zatýkali hackera Nikulina v Praze. V restauraci seděl i s milenkou Policie ČR