„Malé děti jsou velmi zvídavé a zároveň i rychlé. Mnohdy stačí pouhých pár vteřin nepozornosti rodiče a může dojít k velkému neštěstí,“ upozornila mluvčí policie Zdeňka Procházková.

Nepodceňujte schopnosti dětí

Největším rizikem jsou děti do 5 let. „Takové dítě se nesmí samo dostat na balkón a musí mít zablokován i přístup k otevřenému oknu. I když se rodič domnívá, že okno je dostatečně vysoko a dítě na něj nedosáhne, není to pravda. Dítě je schopno „dostrkat si“ k oknu krabici, židličku nebo třeba i velkou hračku, na předmět vyleze a nebezpečí je na dosah,“ přidala výstrahu mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Obratnost malého chlapce ve spojení s nešťastnou náhodou zřejmě stojí i za dosud poslední tragédií. Hoch se nějak dostal k oknu, které bylo chráněno jen síťkou proti hmyzu. Ta je podle policie i zdravotníků jako ochrana naprosto nedostatečná.

„V dnešní době existuje celá řada zábran a pojistek, rodiče by je měli využít. Je to jen malá finanční a časová investice, která dítěti zajistí bezpečí,“ shodují se policisté a záchranáři.

Fatální následky pádů

Při pádu dítěte z okna hrozí nejen úmrtí, ale i vážná zranění, úrazy hlavy, hrudníku či páteře, mnohočetné zlomeniny a polytraumata, kdy jsou ohroženy životní funkce.

Zatím poslední případ tohoto druhu se stal ve středu ve Veselí nad Moravou, kdy chlapec (3) vypadl z okna ve čtvrtém patře panelového domu. Pád nepřežil. V červnu vypadlo dítě z okna ve 3. patře v centru Břeclavi, další z 1. patra v Podivicích na Vyškovsku a hned 2 děti vypadly z oken v Brně, jedno z 5. a druhé z 8. patra. Velmi blízko tragédii bylo i v květnu v Brně, kde malá dívenka seděla na parapetu ve 12. patře panelákového domu.

VIDEO: K 10. vypadnutí dítěte z okna na jižní Moravě došlo ve středu 12. září ve Veselí nad Moravou. Bohužel chlapeček nepřežil.