Muž nevymyslel nic nového. Jen oprášil letitou a stále ještě osvědčenou legendu o kontrole plynové přípojky a vybavení domácnosti. Roli měl usnadněnou tím, že v minulosti v oboru pracoval jako pracovník firem dodávajících občanům plyn či jako obchodník nabízející levnější energie.



Když skončil a dostal se do obtíží, začal využívat získaných zkušeností ve svůj prospěch. Jako falešný plynař kontaktoval převážně seniory s nutností kontroly plynového kotle.

K tomu potřeboval doklad o platbě, čímž obvykle poměrně snadno zjistil, kde má majitel nemovitosti uložené důležité dokumenty. Potom už nebylo složité požádat domácího o pomoc při kontrole. Tomu dal do ruky falešný měřící přístroj, často starý, upravený mobil.

„Sám pak fiktivně kontroloval a procházel byt či dům, který mohl nerušeně a poměrně bezpečně prohledávat. V příbytcích bral vedle peněz i šperky a další cennosti,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Polapen v Třebíči

Na účtu tak má během dvou let zatím třicet prokázaných krádeží se škodou téměř půl milionu korun. Kriminalistům se s přibývajícími případy podařilo získat informace, které je dovedly k totožnosti pachatele. Potom už nebyl problém muže zajistit krátce po další zlodějské výpravě. Stalo se tak mimo jižní Moravu, v Třebíči.

„V domě seniorky (79) vzal více než sto dvacet tisíc korun v hotovosti. Byla to nejvyšší částka, kterou na svých cestách získal. Obvykle způsobil škodu za několik tisícovek. Mnohdy se musel spokojit pouze s několika stovkami v hotovosti,“ dodal Malášek.

Důvod krádeží, jak pachatel prozradil kriminalitům, byl jednoduchý. Umoření dluhů a zbytek pro osobní potřebu. Podvodník skončil za krádeže a porušování osobní svobody ve vazbě.   

Video: Bonbóny místo léků: Falešný lékař podvedl desítky lidí.