K dramatické situaci došlo loni 2. února u Kožušic na Vyškovsku. Ujčík předjel v Kia Ceed Gajdu ve VW Vento. Toho to tak rozčílilo, že okamžitě dupl na plyn, Ujčíka předjel a vzápětí rychle zabrzdil a pak ještě šestkrát! Bývalého hokejistu nakonec donutil úplně zastavit.

Z vybržďovače šel strach

Postavou robustní Gajda poté vystoupil a společně se svým synem se vydal k Ujčíkovi. „Podle poškozených měli v ruce nějaký předmět, zřejmě tyč,“ stálo v obžalobě. Ujčík měl ale u sebe legálně drženou střelnou zbraň, když ji vytáhl, Gajda si výchovnou lekci rozmyslel.

Okresní soud ve Vyškově potrestal Gajdu podmíněným trestem odnětí svobody na 20 měsíců, podmínku stanovil na 3 roky. Navíc mu zakázal řízení na 2,5 roku. To se ale řidiči MHD Brno zdálo příliš a odvolal se.

Trest už zvýšit nešlo

„Žádám zproštění obvinění v plném rozsahu,“ řekla ve středu u krajského soudu Gajdova obhájkyně Kateřina Žáková, která se snažila znevěrohodnit svědky nehody. To jí ale nevyšlo.

„Nevěrohodní svědci byli i na straně obžalovaného. Jeho syn uvedl, že Ujčík vystřelil, což nebyla pravda,“ řekl soudce Josef Teplý, který dodal: „Je opravdu škoda, že se proti verdiktu okresního soudu neodvolal státní zástupce. Nemůžeme tak zvýšit trest, který je nedostatečný jak ve výši trestu, tak i ve vysloveném zákazu řízení, který měl být minimálně 3 až 4 roky. Obžalovaný má totiž už 16 záznamů v kartě řidiče, mimo jiné tři za náhlé brzdění a jeden za jízdu v protisměru,“ zdůraznil soudce.

Gajda i jeho právní zástupkyně odmítli verdikt komentovat. Mají ještě možnost dovolat se k Nejvyššímu soudu. „Zákaz řízení ale vstupuje v platnost okamžitě,“ upozornil vybržďovače soudce. Rozsudek je pravomocný.