V opakovaném líčení, které kvůli slabé důkazní situaci nařídil Vrchní soud v Olomouci, musela soudkyně Dagmar Bordovská Jiřího P. osvobodit. „Nebylo jednoznačně prokázáno, že čin spáchal,“ uvedla soudkyně. Čtyřletý kriminál pro Víta P. nicméně zůstal platný. Oběma mužům přitom původně hrozilo až 20 let vězení.

Vykřičel si pomoc

Dvojice mužů z Brněnska podle obžaloby přivázala řetězem za nohu k traverze v bývalém vojenském bunkru mezi Kubšicemi a Olbramovicemi na Znojemsku svého kumpána, který jim dlužil peníze.

Komplice prý chtěli nechat o samotě přivázaného tři dny. Museli vědět, že může umrznout. Venku byly totiž jen čtyři stupně.

„Kdyby ho našli až ráno, byl by mrtvý kvůli podchlazení," svědčil soudní lékař Michal Zelený. Svázaný feťák strávil v bunkru nakonec jen hodinu. V noci se mu podařilo vystrčit hlavu z okýnka a řval přes lesy o pomoc tak hlasitě, že jeho křik o pomoc zaslechli až ve vsi vzdálené dva kilometry. Lidé z vesnice ho pak vysvobodili.

U soudu neřekl nikdo nic

Oběť i pachatelé vloni u krajského soudu odmítli vypovídat. Při přelíčení vládla ponurá atmosféra. Oba obžalovaní před soudem zarytě mlčeli. Jediné slovo z nich nedostali ani policisté a ani soud při jednání o vazbě. Nevypovídala ani oběť, ta se navíc podle svědků doma klepala strachy o život.

Obhajoba obžalovaných trvala na tom, že u soudu nebyl provedený žádný přímý důkaz, který by dokládal vinu obou mužů. Mezi hlavní důkazy patřil nedopalek cigarety nalezený v blízkosti místa s DNA Jiřího P. a záznam z bezpečnostních kamer obchodu, na kterém je vidět, jak kupuje řetěz a visací zámky.