Dvě opilé dívky (obě 15) bezvládně ležely po půlnoci na chodníku u bývalé nemocnice na Vídeňské ulici. „Přiznaly, že jim je špatně, a že musely zvracet. U jedné bylo zjištěno 0,9 promile a u druhé 1,7 promile,“ řekl mluvčí znojemských strážníků Petr Hladký s tím, že strážníci raději oběma dívkám zavolali záchranku.

Pod vlivem alkoholu byla i pětičlenná skupina dětí (13 až 16) u splavu řeky Dyje. „Trochu překvapivě byla nejvíce opilá nejmladší členka skupiny. Dechovou zkouškou jí strážníci naměřili přibližně 0,7 promile,“ upozornil Hladký.

Ve Znojmě platí zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Pokud o něm například turisté nevědí a chovají se slušně, dají jim strážníci pouze bloček s napomenutím. Při opakování prohřešku či při nevhodném chování udělují pokuty.

V případě podnapilých dětí ale postupují jinak. „Vždy okamžitě voláme rodičům, aby si pro ně přijeli a upozorňujeme je, že se případem budou zabývat ještě i úřady,“ zdůraznil mluvčí strážníků.

VIDEO: Alkohol je ve Znojmě poměrně častým důvodem nočních zásahů strážníků. Opilý mladík se například takto v březnu bavil kopáním do kontejneru.