Podepište smlouvu o kurzovém sázení, vložte peníze, slibuji rychlé desetiprocentní zhodnocení, zisk garantuje Tipsport. Skladník Radek S. (27) z Hodonínska, jinak nadějný fotbalista, rozjel na přelomu let 2011 a 2012 „byznys“, na jehož konci jsou slzy a vztek. A téměř stovka podvedených.

Mladíkovi začalo brzy hořet za patami, závazkům nemohl dostát. V roce 2014 zmizel věřitelům z očí, na tři roky se po něm slehla zem. Krajský soud v Brně jej poslal loni v nepřítomnosti na sedm let za mříže, jenže přišlo překvapení. O pár dnů později našla policie Radka S. v Čechách. Proces se tak musí opakovat.

Únos na Slovensko?

Několik věřitelů mě uneslo na Slovensko. Přijel jsem na schůzku na pumpu za Uherským Brodem, dostal ránu do hlavy. Když jsem se probudil, stálo nade mnou deset lidí. S některými jsme uzavřel smlouvu o výhodném zhodnocení vkladu,“ vysvětloval v pátek v obnoveném procesu Radek S., kde tři roky pobýval. Loni se vrátil do Česka a snažil se sehnat si práci.

Mladík přednesl svou verzi, proč celá záležitost skončila krachem a u soudu. Za vším prý stál náhodný známý Zdeněk M. „Oslovil mě v jedné pobočce Tipsportu v Brně. Po pár měsících mi nabídl pracovní smlouvu, že budu shánět klienty pro smlouvy o osobním kurzovém sázení. Oni vloží peníze, Tipsport jim garantuje zisk za všech okolností,“ přednesl obžalovaný svou verzi megapodvodu za desítky milionů korun.

Nad tvrzením o smlouvách poskytujících osobní kurzovní sázení kroutil hlavou i soudce Miloš Žďárský. „Sázení na sportovní zápasy přece nese určité riziko. Jak může někdo smlouvou garantovat zaručený zisk bez ohledu na to, jak zápas dopadne,“ řekl soudce.  

Sázková kancelář už dříve popřela, že by Radek S. někdy byl jejím zaměstnancem.

Bez tajemného Zdeňka M. byl prý v koncích

Projekt prý jel rok, pak se mu Zdeněk M., který od něj přebíral vklady klientů a zpětně vracel částky určené k výplatě zhodnocených investic, odmlčel.

„Zůstal jsem v tom sám. Neměl jsem peníze na výplatu klientů, nevěděl jsem, co s tím mám dělat,“ tvrdil Radek S. s tím, že později vytloukal klín klínem. Pokud se někdo ozval, že chce investovat, z jeho peněz vyplatil „nespokojence“. Sám prý navíc sázel, aby z výher vyplatil další klienty.   

„Snažil jsem se ty lidi objet, obvolat, ale neřekl jsem jim, jak to je. Nechal jsem je v domnění, že bude vše O.K.“

Soud vyslechl svědka stejného jména, ten ale popřel slova Radka S. „Podnikám s realitami. Vím, že mě oslovil a chtěl půjčit padesát nebo sto tisíc, chystal jsem smlouvu o půjčce, ale nakonec z toho sešlo. Od té doby jsem pana obžalovaného neviděl,“ prohlásil Zdeněk M. 

Žalobce Ivan Hrazdíra nechtěl verzi obžalovaného komentovat. Nevyjádřila se ani obhájkyně Radka S. Veronika Novozámská.

Celá kauza bude u Krajského soudu v Brně pokračovat ve druhé polovině července. Mezi předvolanými svědky, kteří se stali oběťmi rozsáhlého podvodu, nechybí ani bývalý prvoligový fotbalista Michal Hubník.

Video: Pozor na internetové podvodníky!

Video
Video se připravuje ...

Jak nenaletět internetovým podvodníkům? Živě.cz


Fotogalerie
4 fotografie