Záznam začíná v 18.03, uvedena je i venkovní teplota 30 stupňů Celsia. Kamera zachycuje ze vzdálenosti 10 až 15 metrů dlouhovlasou ženu mířící na chodník, muž si přehazuje kabelu přes rameno, stojí u zadní části vozu. Ještě se ohlédne a po několika vteřinách následuje partnerku. Jdou na nákup.
Sestříhaný záznam pokračuje. V mezičase 18.03 až 18.17 všímavý řidič vedlejšího auta Martin Menšík volá policii. Záběry potvrzují pondělní modrou oblohu bez mráčku a slunce opírající se do zaparkovaných vozidel.

První ze dvou aut strážníků projíždí kolem zvednuté závory, na chodníku se okamžitě objeví několik postav. O pár vteřin později brzdí opodál další policejní vůz. Autor videa uvádí čas 18.17 a přidává opět údaj o teplotě – rovných 30 stupňů.
Podle času strážníků na jejich záznamu dorazili na parkoviště v 18.22, tedy 19 minut po odchodu rodičů.

Rodiče se k autu vrací, až když je dítě v péči lékařů

Přesně v 18.23.52 strážník Luboš Barth rozbíjí teleskopickým obuškem okno u řidiče. Za několik vteřin je tříletá holčička, která je vedrem úplně apatická a celá zpocená, v péči jeho kolegyně.

V 18.25 přijíždí vůz záchranky, zdravotníci kontrolují stav dívky. Rodiče jsou stále ještě uvnitř nákupního centra! Původní tvrzení, že si odskočili jen na pár minut, tak nesedí. Od doby, kdy dítě opustili, už uplynulo 22 minut. Podle informací Blesku přišli až po předlouhých 27 minutách!

Video
Video se připravuje ...

Šokující video ze záchrany holčičky (3) z auta archiv a MP Brno

„Otec hlídce nejprve tvrdil, že se vzdálili jen na pět minut, přestože od samotného oznámení na tísňovou linku uplynula přibližně čtvrthodina. Matka upřesnila, že nákupy trvaly přibližně dvacet minut,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Podle výpovědi Martina Menšíka, který na potem zborcené dítě strážníky upozornil, se otec holčičky v prvé řadě zajímal o rozbité okno. „Reakce nebyla úplně příznivá. Ten otec nebo partner začal strážníkům vyčítat, proč předtím, než vyťukli to okno, proč mu nezavolali,“ svěřil České televizi.

Pokud jste lidi, neuděláte to

„Nevím, v jakém stavu dítě je, ale zkuste se sami zavřít na 20 minut do auta se zavřenými okénky. A pak to udělejte svému psovi, nebo dítěti… pokud jste lidi, neuděláte to!“ A na závěr přidal autor videa s přezdívkou Brněnská Špička pochvalu na adresu záchranářů: „Nakonec bych chtěl říct, že to byla zajímavá zkušenost vidět, jak rychle dokážou reagovat.“

Záznam objevil až doma

Autor videa přiznal, že chodil po obchodech. „V době příjezdu policie jsem se pohyboval po parkovišti. Stál jsem asi 30 metrů od zásahu mimo auto, takže jsem to viděl zblízka. Až dodatečně si záznam prohlédl doma a zjistil, že to kamera zabrala. Podle záznamu jsem napsal poznámky o tom čase a z vlastního pohledu doplnil popisky,“ svěřil se Blesku muž, který bydlí za Brnem, do města dojíždí za prací. A na sociálních sítích občas komentuje dopravní „nepravosti“ ve městě.

Fotogalerie
11 fotografií