Muž s kšiltovkou nestál o pozornost médií. „Tady jsem zaparkoval a to auto s malým dítětem stálo vedle mě,“ svěřil se pouze České televizi. Auto na přímém slunci, venkovní teplota atakovala i v podvečer stále třicet stupňů.

Bylo hned jasné, že dítěti hrozí v uzavřeném prostoru velké nebezpečí. Všímavý Brňan nejprve upozornil další kolemjdoucí. Vydali se do obchodního komplexu, snažili se najít rodiče. Když se to nepodařilo, vytočil Martin tísňovou linku 156.

Video
Video se připravuje ...

Rodiče nechali dítě v přehřátém autě. Rozhovor se záchranářem. Andrea Ulagová, Lukáš Červený

„Vedle mě je zaparkované auto, uvnitř je zpocené dítě, ale úplně durch. Zatím dejchá,“ popsal Martin Menšík operátorovi na tísňové lince.

Během krátké chvíle ke kampusu dorazily dvě nejbližší hlídky brněnských strážníků. Zachránce je okamžitě navedl k autu. „Všiml jsem si, tady je dítě úplně zbrocené potem. Ale hejbe se, dejchá, tak jsem ještě bušil do okna,“ uvedl muž na záznamu policejní kamery.

Rodiče zajímalo rozbité okénko

Všem bylo jasné, že jde o vteřiny. Celá záchranná operace od rozhodnutí strážníků rozbít okno u řidiče, otevření zadních dveří, vyproštění holčičky ze sedačky a její vyzvednutí z výhně zabrala jen 20 vteřin. Strážník předal dítě kolegyni, ta mu poskytla doušky vodu, otírala tělíčko navlhčenými ubrousky.

Martin, který se o šťastný konec zasadil nejvíce, se stejně jako dvě posádky strážníků poděkování od rodičů holčičky nedočkal. „Reakce nebyla úplně příznivá. Ten otec nebo partner začal strážníkům vyčítat, proč předtím, než vyťukli to okno, proč mu nezavolali,“ svěřil České televizi.

Uznání záchranářů

Kdo naopak ocenil Martinovu pozornost a chladnou hlavu při řešení složité situace, jsou samotní záchranáři. „Když naši záchranáři přijeli na místo, ukázalo se, že dítě je při vědomí, neutrpělo žádnou újmu na zdraví, nebyla nutná hospitalizace. Díky pánovi i strážníkům se podařilo vše podchytit včas,“ řekla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Dvacetiminutový pobyt holčičky ve vyhřátém autě ale byl na hraně. „Hrozilo přehřátí organismu, kritické zvýšení tělesné teploty, hypertermie, tedy situace, kdy tělo už není schopno samo se ochladit. U dětí je tato schopnost výrazně horší. Pokud přehřátí překročí únosnou mez, dochází k nevratným změnám organismu, případně i ke smrti,“ upozornila Bothová.

I díky Martinu Menšíkovi a pohotovým strážníkům tak zůstává pondělní případ podle mluvčí především velkým varováním a výstrahou. 

Video
Video se připravuje ...

Rodiče nechali v rozpáleném autě holčičku: Upocenou a omdlévající ji zachránili strážníci. MP Brno

Fotogalerie
11 fotografií