Dušan F. se po incidentu sám přihlásil policii. Útok vysvětlil tím, že šlo asi o omyl. Muži, který působil na české misi v Afghánistánu, a dokonce byl poradcem iráckého ministra obrany, hrozilo původně za těžké ublížení na zdraví až 12 let v chládku.

Soud přehrál záznam telefonátu, kterým napadení oznámil na linku 158.  „Já napadl tři, čtyři muže. Nejdříve jsem byl napadený nějakou partou výrostků a pak jsem je napadl, ale to asi nebyli oni. Chci se hlásit z obavy, jestli jsem někomu neublížil," řekl Dušan F. operátorovi tísňové linky.

Trojice přátel, která útok nečekala, inkasovala údery do hlavy a dalších částí těla. Jednoho z nich záchranka odvezla s otřesem mozku.

Voják odmítl u soudu vypovídat kvůli špatnému psychickému stavu, na incident si prý pamatuje jen matně.

Závěry znalců

Znalec z oboru psychiatrie Petr Nedoma i jeho kolega z oboru psychologie Michal Pernička nicméně uvedli, že při loňských vyšetřeních u útočníka nenašli žádnou závažnou poruchu či odchýlení od normy.

Vojákův zdravotní stav se údajně zhoršil až loni na podzim. Lékaři mu diagnostikovali posttraumatickou stresovou poruchu a následně také změnu osobnosti po katastrofické události.  Rozsudek zatím není pravomocný.

Video
Video se připravuje ...

Obhájce Michael Bartončík o psychickém stavu svého klienta, který čelil obžalobě z ublížení na zdraví Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
5 fotografií