Petr "lovil" zájemce na zahraničním fóru MESO-RX, které je zaměřené právě na steroidy a růstové hormony. Ti hledali někoho, kdo jim spolehlivě a za "slušnou" cenu otestuje látky, které užívají.

Analyzer z Brna nabízel rozbory za nízké ceny, což zákazníkům kupodivu nepřišlo divné. K analýzám jsou zapotřebí speciální přístroje, jejichž cena dosahuje několika miliónů korun, a náklady jsou tudíž obrovské.

Například švýcarská společnost SIMEC si za analýzu steroidů účtuje 290 dolarů (cca 6200 Kč) a za test růstového hormonu 580 dolarů (cca 14 200 Kč), Analyzer ve svém inzerátu na fóru klienty lákal na ceny od 75 do 200 dolarů (cca 1600 až 4300 Kč).

Pilulky měli zájemci vložit do malých plastových sáčků se zipovým uzávěrem, ty dále do papírové a následně polstrované obálky zasílat na udanou adresu coby dáreček. Platba probíhala vždy po převzetí balíčku ve virtuální měně bitcoin. Takto "podnikal" od dubna loňského roku.

Porušení etického kodexu

O rozsahu pokoutných analýz v zařízení univerzity, které student prováděl, nemá vedení Ústavu chemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity zatím přesnou představu. Používat vybavení školy k vlastním, ještě navíc komerčním účelům a bez vědomí profesorů je však zcela zakázáno.

Student Petr se podle Novinek.cz přiznal ke dvaceti analýzám v laboratořích univerzity. Další prý prováděl u kamaráda na Slovensku.

Podle ředitele Ctibora Mazala podalo vedení ústavu podnět k disciplinárnímu řízení. „V současné chvíli nebudu jeho výsledek předjímat,“ sdělil Blesku. Podle disciplinárního řádu je však ve hře napomenutí, podmínečné nebo definitivní vyloučení ze školy.

VIDEO: Touha po velkých svalech je někdy až nezdravá. Vigar ukazuje v TV svoje svaly.

Video
Video se připravuje ...

Vigar ukazuje v TV svoje svaly. Youtube.com